Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

29.12.2019

Από το Επιστημονικό Συνέδριο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 240 χρόνια από το μαρτύριό του (1779-2019)" της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Δελτίο Τύπου και Φωτοθήκη

   

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ: 240 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΌ ΤΟΥ»

ΑΘΗΝΑ 10-12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 240 χρόνων από το μαρτύριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής διοργάνωσε τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός: 240 χρόνια από το μαρτύριό του».

Είσοδος στο Λεύκωμα

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη τόσο της ισχυρής και συγκροτημένης προσωπικότητας του Αγίου Κοσμά όσο και κυρίως του λίαν σημαντικού για την Εκκλησία και το Γένος των Ελλήνων έργου του.

Στο εν λόγω Συνέδριο συμμετείχαν εξειδικευμένα μέλη Δ.Ε.Π. των δύο Θεολογικών Σχολών, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου και άλλοι ειδικοί ερευνητές.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ, 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18.00, την Εισαγωγική Ομιλία εκφώνησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς, που σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αγίου Κοσμά, εμμένοντας κυρίως στην πατρική φροντίδα του για τους σκλαβωμένους Έλληνες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τη θρησκευτική και εθνική τους ταυτότητα.  Με τις Εισηγήσεις των επόμενων δύο ημερών ανεδείχθησαν επιμέρους πλευρές της διδασκαλίας και του έργου του αγίου Κοσμά, όπως η αποστολική του μαρτυρία, οι κοινωνικές του ευαισθησίες, η προσφορά του στο μοναχισμό και την παιδεία, η νηπτική του θεολογία, η παιδαγωγική του δεινότητα, τα γεωγραφικά αποτυπώματα των περιοδειών του, η σχέση του προς τους αλλόθρησκους και ετερόδοξους,  το εθνικό του όραμα, η γνώμη του για τη Θεοτόκο, τα έσχατα, τα μυστήρια της Εκκλησίας και την αγάπη.

Η γενική εντύπωση που άφησε πίσω του το Συνέδριο είναι ότι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δεν ήταν ένας απλός άγιος που αρκέστηκε στη φροντίδα της ψυχής του, αλλά ο άνθρωπος του Θεού που συνδύασε άριστα και έμπρακτα τη φιλοθεΐα με την φιλανθρωπία, τη μοναχική του ευθύνη με την κοινωνική, τη θρησκευτική συνείδηση με την εθνική. Γι’  αυτούς τους λόγους ο Κοσμάς δεν ήταν μόνο χρήσιμος στην εποχή του αλλά και κάθε φορά που η πίστη, η εκκλησιαστική ζωή και οι θεσμοί διέρχονται κρίση ταυτότητας.     

Από την Κοσμητεία
της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.