Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

14.01.2015

Εκδημία του Αποστολικού Πρωτονοταρίου Δρ. Albert Rauch

Διευθυντή επί δεκαετίες του Ostkirchliches Institut του Regensburg της Γερμανίας, και υπεύθυνου για τους θεολόγους-υποτρόφους της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

 

Την 10η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αποδήμησε προς Κύριον ο Αποστολικός Πρωτονοτάριος Δρ. Albert Rauch, μεταξύ άλλων διευθυντής επί δεκαετίες του Ostkirchliches Institut του Regensburg της Γερμανίας, και υπεύθυνος για τους θεολόγους-υποτρόφους της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

 

 

 

 

Ο Δρ. Rauch γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933 στο Pfaffenberg της Βαυαρίας. Σπούδασε στη Ρώμη στο Παπικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο (1952-59) ων μέλος του Collegium Germanicum et Hungaricum (1959-61) και του Collegium Russicum (1959-61). Στις 10 Οκτωβρίου του 1958 χειροτονείται ιερέας στη Ρώμη και τοποθετείται στην Επισκοπή του Regensburg. Αφού υπηρέτησε ως εφημέριος σε διάφορες ενορίες της ως άνω επισκοπής συμπεριλαμβανομένου και του Καθεδρικού Ναού, καθώς επίσης και ως γραμματέας του Καρδιναλίου Slipyij στο Βατικανό, από το 1966 έως το 2001 αναλαμβάνει προϊστάμενος της ομάδας εργασίας «Εκκλησίες της Ανατολής» της Οικουμενικής Επιτροπής της Γερμανικής Συνόδου των Επισκόπων (της Καθολικής Εκκλησίας). Καθ' όλο αυτό το διάστημα και μέχρι το 2013 συνεχίζει να είναι υπεύθυνος των υποτροφιών. Από το 1968 έως το 2006 αποτελεί σύμβουλο στην Οικουμενική Επιτροπή της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας. Από το 1969 έως το 1972 υπηρέτησε ως εφημέριος υπεύθυνος για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Regensburg. To 1971 εχρημάτισε εφημέριος του Πάπα. Από το 1972 ήταν προϊστάμενος στην ενορία του Etterzhausen και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Εκκλησιών (Ostkirchliches Institut) στο Regensburg. To 1990 λαμβάνει τον τιμητικό τίτλο Prälat. To 1997 λαμβάνει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, το 2002 στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Oradea, ενώ το 2008 στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Alba Julia. Το 2003 έλαβε την τιμητική διάκριση του τάγματος του ειρηνοποιού ηγεμόνα Δανιήλ από το Πατριαρχείο Μόσχας. Το 2008 έλαβε το παράσημο του τάγματος του αγίου Κυρίλλου του Τουρόφ στον Μινσκ. Το 2009 έλαβε τον τίτλο του Αποστολικού Πρωτονοταρίου και το παράσημο του τάγματος του αγίου Σεργίου του Ραντονέζ από το Πατριαρχείο Μόσχας.

 

Μεταξύ των εκατοντάδων υποτρόφων της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, οι οποίοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους στο Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών του Regensburg υπό τη διεύθυνση του Δρος Albert Rauch υπήρξαν και πολλοί Έλληνες θεολόγοι και κληρικοί, εν οις και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο Δρ. Rauch μιλούσε εκτός από τις κύριες δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες άπταιστα Ελληνικά, Ρωσικά και Ρουμανικά. Η εκ μέρους του βαθιά γνώση της Ορθόδοξης Θεολογίας και Πνευματικότητας, καθώς και η γλωσσομάθειά του τού επέτρεπαν να κτίζει γέφυρες μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών Χριστιανών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, από αυτό των απλών πιστών μέχρι και αυτό των ιεραρχών και ηγετών των κατά τόπους Εκκλησιών. Υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της Χριστιανικής Οικουμένης.

 

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας τα αισθήματα όσων συναδέλφων γνώριζαν τον εκλιπόντα, αλλά και όσων εξ αποστάσεως εκτιμούσαν το έργο του, εύχεται την παρά Κυρίω ανάπαυση και την άνωθεν παρηγορία στους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του. Είθε το καρποφόρο και πολυεπίπεδο έργο του να βρει αντάξιους συνεχιστές.